вівторок, 25 квітня 2023 р.

«Шедевральний шеврон Соледара» (презентація серії листівок)


25 квітня у стінах обласної книгозбірні  ім. Михайла Івасюка письменники Буковини презентували серію листівок «Шедевральний шеврон Соледара» (до 100 днів утрати великого сина Нації – Олександра Мацієвського) в межах проєкту Чернівецької  обласної організації Національної спілки письменників України «Слово – у гарячих лавах української нації».

Серія листівок про солдата Збройних Сил України, учасника російсько-української війни, який загинув під час  російського вторгнення в Україну, Героя України (посмертно) побачила світ у Видавничому домі «Родовід».


Олександр Ігорович Маціє́вський  (10.05.1980, Кишинів – 30.12.2022, поблизу м. Соледар Бахмутського р-ну Донецької обл., похований 14.02.2023, м. Ніжин Чернігівської обл.) – військовик. Солдат. Герой України (2023, посмертно).  Народився й отримав шкільну та середню технічну освіту в Кишиневі, де в радянський час за розподілом працювала на взуттєвій фабриці його мати Парасковія Демчук. У 2008 родина переїхала в Україну. Олександр Мацієвський мешкав і працював електромонтером у Ніжині, згодом – у Києві. Після повномасштабного вторгнення військ рф в Україну (24 лютого 2022) добровільно пішов у Ніжинський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. 11 березня його зарахували до 163-го окремого батальйону територіальної оборони Ніжина. Після вишколу від листопада 2022 року воював снайпером на бахмутському напряму. Наприкінці грудня 2022 року у складі групи виконував чергове завдання під час боїв за Соледар і був відрізаний російськими окупантами від основних українських військових сил.

6 березня 2023 року в мережі Інтернет з’явилося відео з розстрілом біля власноруч викопаної ями обеззброєного військовополоненого, який перед смертю на наказ ворогів зняти шеврон промовив: «Слава Україні». Це були останні його слова, що свідчать про незламність, силу духу та патріотизм українського воїна.

Зі вступним словом до присутніх звернулася Марія Довгань, заступниця директора з питань наукової роботи.

У ході презентації прозвучали поезії-присвяти великому сину Нації, справжньому патріоту, Героєві України Олександрові Мацієвському від буковинських письменників: Галини Мельник, Василя Васкана, Степана Панчука, Наталії Григорчук-Войтко, Василя Джурана, Анни Довгополої, Віталія Демченка, та Василя Тітова.





Обласна книгозбірня отримала в подарунок примірник серії листівок, яка поповнить краєзнавчу колекцію літератури.

Модерував захід голова Чернівецької обласної організації НСПУ Василь Джуран.

Фото - Віктора Безпальченка

Немає коментарів:

Дописати коментар

«БЕРЕГИНЯ КРАЇНОЗНАВСТВА» (віртуальна виставка)

                                                          З роси і води Вам наша квітко Берегине… 28 квітня відзначає свій поважний ювіле...