вівторок, 18 квітня 2023 р.

«ПЕРВОПАСТОР»

18 квітня у стінах обласної книгозбірні  ім. Михайла Івасюка письменники Буковини презентували серію листівок  «Первопастор» (до 230-річчя  митрополита  Буковини і Далмації Євгена Гакмана) в межах проєкту Чернівецької  обласної організації Національної спілки письменників України «Слово – у гарячих лавах української нації».

Серія листівок першому митрополиту Буковини побачила світ у Видавничому домі «Родовід».

Майбутній митрополит Буковини та Далмації Євген Гакман народився в с. Васловівці Заставнівського (нині Чернівецький район Чернівецької області.) у незаможній селянській родині Василя Гакмана. Точна дата його народження невідома, навіть стосовно року народження існують суттєві розбіжності. Прийнято вважати, що Євфимій (саме це є його імя, отримане при хрещенні), успішно закінчивши Чернівецьку  гімназію, був направлений до Віденського університету на теологічні студії. Після закінчення  повернувся до Чернівців. У 1827 році був призначений  професором біблійних студій у духовній семінарії, у 1835 році став главою єпархії. Перший українець, котрий очолив Буковинське єпископство. Його попередники походили з румунів. Багато приділяв уваги справам єпархії, піднесенню освітнього рівня духовенства, будівництву храмів. Зумів  реалізувати духовний план побудови  в  Чернівцях кафедральної церкви Святого Духа. 15 липня 1844 року владика заклав перший  камінь у фундамент церкви, а 17 липня 1864 року освятив збудований храм. Головний ініціатор будівництва ансамблю резиденції, яка відтак стала окрасою Чернівців. Указом цісаря Франца-Йозефа I від 23 січня 1873 року владика Є. Гакман був іменований архієпископом Чернівецьким і митрополитом  Буковини і Далмації. Відійшов у вічність в ніч з 11 на 12 квітня 1873 року. Буковинці назвали одну із вулиць міста Чернівців його ім’ям, встановили меморіальну дошку (1993), пам’ятник (2006), також засноване благодійне товариство імені Євгена Гакмана. 

У ході презентації прозвучали поезії-присвяти релігійному діячеві православної церкви на Буковині ХІХ століття, першому митрополиту Буковини Євгену Гакману  від буковинських письменників: Василя Васкана, Наталії Григорчук-Войтко, Василя Джурана, Анни Довгополої, Галини Мельник, Віталія Демченка, Степана Панчука, Василя Тітова, Галини Тарасюк, Надії Каби, Світлани Масловської та Юрія Кушніра.






Обласна книгозбірня отримала в подарунок примірник серії листівок, яка поповнить краєзнавчу колекцію літератури.

Модерував захід голова Чернівецької обласної організації НСПУ Василь Джуран.

Фото - Віктора Безпальченка

Немає коментарів:

Дописати коментар

«БЕРЕГИНЯ КРАЇНОЗНАВСТВА» (віртуальна виставка)

                                                          З роси і води Вам наша квітко Берегине… 28 квітня відзначає свій поважний ювіле...