вівторок, 28 березня 2023 р.

«СОБОРНИЙ» (до 105 річниці з дня народження класика української літератури Олеся Гончара)

 


28  березня у стінах обласної книгозбірні  ім. Михайла Івасюка письменники Буковини презентували серію листівок  «СОБОРНИЙ» (до 105 річниці з дня народження класика української літератури Олеся Гончара)  в межах проєкту Чернівецької  обласної організації Національної спілки письменників України, яка побачила світ у видавничому домі «Родовід».

Олесь Гончар – романіст і новеліст, повістяр й оповідач. Розпочав свій творчий шлях як поет, однак вірші, написані у воєнні роки, були опубліковані лише в 1985 році у збірці «Фронтові поезії».

Перші прозові жанри, що їх почав освоювати Олесь Гончар на письменницькій ниві, – це новели й оповідання. Тематично твори 1940-х років – це звернення до подій Другої світової війни («Весна за Моравою», «Жінка в сірому»), змалювання краси людей праці («Соняшники»), розкриття духовної величі й духовної злиденності особистості («Людина в степу»), зображення краси й сили кохання («За мить щастя», «Модри Камень»), порушення важливих національно-суспільних проблем («Кресафт», «Чорний яр», «Ніч мужності», «Білі ночі», «Народний артист» та ін.).

Зі вступним словом до присутніх звернулася Марія Довгань, заступниця директора з питань наукової роботи.

У ході презентації прозвучали поезії-присвяти  видатному українському письменникові Олесю Гончару від буковинських письменників: Василя Васкана, Василя Джурана, Віталія Демченка, Галини Тарасюк, Наталії Григорчук-Войтко, Степана Панчука, Богдана Мельничука, Галини Мельник та Василя Тітова.







Обласна книгозбірня отримала в подарунок примірник серії листівок, яка поповнить краєзнавчу колекцію літератури.

 Модерував захід голова Чернівецької обласної організації НСПУ Василь Джуран.

Щиро вдячні письменникові Степанові Панчуку за подарований бібліотеці примірник книги «Дотик до слова» (Вибрані твори. Том 3)  з дарчим написом.

Фото - Віктора  Безпальченка

Немає коментарів:

Дописати коментар

«БЕРЕГИНЯ КРАЇНОЗНАВСТВА» (віртуальна виставка)

                                                          З роси і води Вам наша квітко Берегине… 28 квітня відзначає свій поважний ювіле...