субота, 19 лютого 2022 р.

«Боротьба заради майбутнього»

Є події, які ніколи не забудуться, події, які змінили людей та країну. 
20 лютого щорічно відзначається День пам’яті Героїв Небесної Сотні (згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні»).

Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Саме на 20 лютого припав пік розстрілів Героїв Небесної Сотні у центрі Києва.

До роковин трагічних лютневих подій 18 лютого  в обласній книгозбірні відбулося засідання кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA, що діє  при Чернівецькій ОУНБ ім. Михайла Івасюка. Цього разу для показу був обраний документальний фільм «Євромайдан SOS» (реж. Сергій Лисенко).

Євромайдан SOS виник з ініціативи молодих правозахисників та активістів, які об’єдналися 30 листопада після побиття студентів на Євромайдані. Герої фільму – правозахисники, волонтери, журналісти, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні.

У ході заходу присутні детальніше ознайомились з подіями 2014 року, обговорили питання про порушення прав людини, дізнались про роботу громадських активістів та правозахисників.

 

До перегляду були запрошені студенти та викладачі Чернівецького вищого комерційного училища КНТЕУ. В якості експертів виступили головний юрист Чернівецького місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Савіцька та викладачки Чернівецького вищого комерційного училища КНТЕУ – Ксенія Верстюк і Катерина Погребенник.







На запитання «Що ви зараз відчуваєте?», студентська молодь відповіла: «Перегляд залишив сильне враження. Болючими лишаються наші майданівські переживання», «Це боротьба за краще життя, європейські цінності та нові можливості».

Завдяки волонтерам  організовувались польові кухні, встановлювались намети, надавалась медична допомога та необхідна інформація.  За лічені дні виникли десятки волонтерських ініціатив та інтернет-проектів: «Євромайдан.SOS», «Майдан.Медик»… Волонтер діє за покликом душі, з почуття потреби реалізувати свою громадянську позицію.

Подвиг героїв Небесної Сотні має велике значення для нашої Батьківщини.  Вони віддали своє життя за те, щоб кожен наш новий день був сповнений свободи, надії та світла.

Герої не вмирають, поки живе пам’ять про них!

Працівники відділу обслуговування користувачів підготували книжкову виставку «Боротьба заради майбутнього».



Модераторка заходу – Галина Добровольська, завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

«БЕРЕГИНЯ КРАЇНОЗНАВСТВА» (віртуальна виставка)

                                                          З роси і води Вам наша квітко Берегине… 28 квітня відзначає свій поважний ювіле...