суботу, 2 грудня 2023 р.

Працюємо з архівами – вивчаємо власну історію

 


Впродовж чотирьох днів проходив семінар-тренінг «Вивчення локальної історії пакту Молотова-Ріббентропа на прикладі родинних історій колишніх і теперішніх мешканців та мешканок Чернівців», організований спільно Дюссельдорфським університетом ім. Г. Гейне (Німеччина) та ЧНУ імені Ю. Федьковича, який зібрав у стінах нашого університету студентів, працівників обласної бібліотеки імені Михайла Івасюка, музеїв міста та області.

Чотири дні спільної праці та активного спілкування дозволили обговорити актуальні проблеми історії в контексті сьогодення. Від аналізу геополітичної ситуації у переддень Другої світової війни разом із Наталією Нечаєвою-Юрійчук,  доценткою кафедри політології та державного управління, до знайомства зі здавалося б відомими для всіх учасників Чернівцями.




Незвичним й потужним стало знайомство учасників між собою – речі, які виявилися у рюкзаках та жіночих сумках стали репрезентацією себе й своїх історій. Його провела Жанна Кеберляйн, наукова співробітниця кафедри східноєвропейської історії Дюссельдорфського університету, керівниця проєкту «Локальна історія пакту Молотова-Ріббентропа».




Роботі з документами, з архівами навчали Андрій Усач, історик, голова ГО «Після тиші» та Марія Гуцу, начальник відділу використання інформації документів Державного архіву Чернівецької області. А наостанок Микола Кушнір, директор Музею історії Євреїв Буковини розповів про історії тих, хто постраждав від тоталітаризму ХХ століття у наших Чернівцях.





Наступний етап спільної роботи – робота з власними родинними історіями та їх обговорення уже навесні наступного року. 

Від бібліотеки взяли участь Марина Ріга та Галина Добровольськаю

Немає коментарів:

Дописати коментар

«БЕРЕГИНЯ КРАЇНОЗНАВСТВА» (віртуальна виставка)

                                                          З роси і води Вам наша квітко Берегине… 28 квітня відзначає свій поважний ювіле...